How To sustain ur semangat untuk kekal berdiet...

Salam...hi sume..hari ni nak update lagi..this time..ak nak share..macam mana ak cuba disiplin kan diri untuk kekal berdiet..the fact is..mmg susah untuk kita kekalkan momentum diet..ak pun mengalami bende tu..tapi beberapa perkara yang ak lakukan untuk kekalkan momentum ak adalah macam kat bawah ni..so,mungkin boleh jadi panduan korang..heehe..rasa nak share pendapat pun boleh...

Simple jer kad ak..eheee...

  •  Tetapkan MATLAMAT..tulis atau buat carta (nampak leceh..tapi insyaallah berkesan :))

gambar kat sebelah ni..adalah jadual penurunan berat badan ak..(ni baru lagi tau..)


tarikh start berdiet : 11.07.2011 
Berat estimate : 77 kg (bila timbang rupanya da turun 2 kilo,sbb 77 kg tu 2 minggu sebelum tu)
 column yang sebelah kanan sekali tu adalah estimated figure...tapi yg tengah tu..column utk berat sebenar..yang kiri sekali..tarikh yang kita akan timbang berat..just estimate..maybe 3 hari sekali or 2 hari sekali..

so, setiap kali timbang..mst catat kat kad nie..kadang2 ad yang capai target..kadang2 takder..(kene accept yg body kita bukan machine..dia perlu masa utk berehat jugak, ..)


So, result dia adalah...


tarikh akhir : 28.08.2011 
Berat target : 60.5
Berat sebenar : 64.5
tempoh : 2 bulan
jumlah pengurangan : 12.5 kg


ak masih ada 8.5 kg lagi nak turunkan..ramai yang ckp berat ak dah ok...sbb ak tinggi..some more..tulang ak ne pun ley tahan ketumpatanya..huhu..however, ak still nak capai berat idaman ak..56kg...insyaallah bulan 2 ni ak bagitau resultnya..hehe...


2. letakkan gambar gambar anda yang comel tu kat tempat yang anda selalu lihat..contoh : peti Ais, or kat whiteboard kat office..so.,semangat nak makan tu (yerla..yang duduk dalam ofis tu conpem la salu lapar..nak nak sejukk je kene air cond..hehe) so..try letak pic2 sebagai pemangkin semangat....


ak akan post lagi tips-tips untuk kekalkan momentum berdiet later!!na...k..XOXO..
sebelah kiri ila..sebelah kanan kema, yang tengah tu??? lu pikir la baik baik..eheee~~~ pic ni  tahun 2009  rasanya...

ni kema tunang..baru jer lagi..bulan 10 hari tu..
ni adik aku convo..(lum masuk u pun ley convo tau..kelas kau!hahaha..bulan 11 hari tu...

Comments

  1. cantek adel bertudung..bagus adel, kuat semngat!!! gogogogogo!.

    adel gemokkkk ^^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koleksi Ubat Kurus yang Adel pernah cuba!!!