Posts

Showing posts from 2011

Koleksi Ubat Kurus yang Adel pernah cuba!!!

Image
Salam....today ak nak cerita tentang koleksi ubat-ubat kurus yang adel pernah makan!hehe...seingat ak..rasanya adalah dalam 10 jenis ubat kurus yang ak pernah try (haa..amek..banyak tak banyak!!..)hahaha...ak akan cerita satu persatu..semua jenis ubat kurus ne..


1. Xenical


Xenical ni diperkenalkan oleh mama ak..dia yang start makan ubat nie..




Prescription ubat ne:

Xenical blocks some of the fat that you eat, keeping it from being absorbed by your body.Xenical is used together with a reduced-calorie dietand weight maintenance to treat obesity in people with certain risk factors (such as diabetes, high blood pressure, and high cholesterol or triglycerides).Xenical may also be used for purposes other than those listed in this medication guide


Modus Operandi
makan : dua biji sehari selepas makan
Harga : RM3.00 sebiji
Kesan : kitanya ... (paham2 eyh)hehe..akan berminyak..(minyak dari meals kita tadi)
Result : ak berjaya menurunkan sebanyak 10kg dalam tempoh dua bulan setengah...


tapi, bila tak mkn u…

How To sustain ur semangat untuk kekal berdiet...

Image
Salam...hi sume..hari ni nak update lagi..this time..ak nak share..macam mana ak cuba disiplin kan diri untuk kekal berdiet..the fact is..mmg susah untuk kita kekalkan momentum diet..ak pun mengalami bende tu..tapi beberapa perkara yang ak lakukan untuk kekalkan momentum ak adalah macam kat bawah ni..so,mungkin boleh jadi panduan korang..heehe..rasa nak share pendapat pun boleh...


 Tetapkan MATLAMAT..tulis atau buat carta (nampak leceh..tapi insyaallah berkesan :))
gambar kat sebelah ni..adalah jadual penurunan berat badan ak..(ni baru lagi tau..)


tarikh start berdiet : 11.07.2011  Berat estimate : 77 kg (bila timbang rupanya da turun 2 kilo,sbb 77 kg tu 2 minggu sebelum tu)  column yang sebelah kanan sekali tu adalah estimated figure...tapi yg tengah tu..column utk berat sebenar..yang kiri sekali..tarikh yang kita akan timbang berat..just estimate..maybe 3 hari sekali or 2 hari sekali..
so, setiap kali timbang..mst catat kat kad nie..kadang2 ad yang capai target..kadang2 takder..(kene acce…

Alhamdulillah..A wonderful Wekeend!~~

Image
AlhamDulillah~~ALLAH permudahkan perjalanan kami selama dua hari..ROute From SHaH ALaM-TelUK InTan-Bagan Datoh-SaBak BernAm - Seremban.. agak memenatkan but full with cheers and tears..what tears?joy tears..eheeee..yerla..bila jumpa kawan kawan lama..keluar la memori2 yang masam masam manis....btw..ak nak letak SOTO nie dulu~~perghh rasa dia mmg terbaekk!! DIET??ehe..mmg tak ada la..cuma ak still limitkan pengambilan carbs..Nasi and the gang, mee and the gang mmg tak mkn..cume makan SOTO(tak ada nasi, just kuah, taugeh ngan ayam &daging) ,sate (8 cucuk, 4 cucuk hari sabtu, 4 cucuk hari ahad), lauk kenduwi kawen (2 umah), jagung cup, Sup BAKSO (7 ketul), Kuih Sardine (3 ketul), Cucur Badak (2 ketul), Rempeyek (tak terkira).., Cendol lagi..haaa..punyerla melantak tak hengat cik adel nih!hehe..tapi yang best..pujian-pujian indah sebab dah berjaya kurus..ALHAMDULILLAH..usaha yang tidak sia sia..

Lunch BOX...a.k.a SALAD..

Image
SALAM sume..sejak dua menjak ne.. (almost 6 months..start from puasa)..ak telah mengamalkan sesuatu yg extreme!!yang mana sgt2 mencabar keupayaan tekak dan perut ak...haha..sebelum nie...even tak mkn nasi...ak akan makan lauk2 untuk lunch...tetiba entah dari mana datang nyer semangat nak tukar makan Salad..actually..before this selalu gak mkn salad..tapi bkn hari hari la...sbb salad ni rege dia ley tahan mahal gak...heheee...
first month ak mengamalkan SALAD utk lunch ne....perut ak rasa ringan..bukan perut jer..tapi poket pun save upanya..sebab aku just spend dalam 25 hengget jer seminggu! best tak?? mesti korang nak tau..berat ak makin berkurang tak?hehe...yang tu dah tentu ada...perut ak da rasa macam flat (ditegaskan disini perkataan MACAM yang mana bermaksud 'masih ragu ragu'..hehe)....apa lagi eyhh..haaa..perlu diingatkan yang sayur sayuran ne sejuk..so..kene seimbangkan dengan makan halia or lada hitam..baru ngammmm~~~
contoh2 sayuran yang biasa aku gunakan adalah..SALAD …
Image
SaaT2 indah di Sekolah saya~~~

masa ak kat sekolah..makanan yang menjadi peberet aku..ialah bakso dan sup kaki ayam ustaz irwan...tiapp tiap malam aku makan..sampaikan tulang temulang dia boleh menjadi bukit..peneman setia aku ialah saezzah ismail (sampai sekarang klu kitorang jumpa..mst kuar  citer kaki ayam.haha.)kalori kaki ayam ni mmg tinggi..ditambah pulak dimasak bersama ajinamoto yg mmg banyak...uisshh..sodapppp...

Kalori kaki ayam lebih kurang 279 kalori utk 100 grm..tinggi tu..

selain daripada sup kaki ayam, SOTO bagan dato pun mantap!!setiap minggu ak pegi outing semata2 nak mkn..lagi satu (ya allah..banyaknya!patut la gemok!haha)..nasi PAK ABU..lauk dia simple jer..ayam goreng berempah, taugeh tumis dengan kari...adehhh...mmg susah nak lupa rasanya..

aku gak ada cikgu Syikin ngan cikgu Halim(husband n wife)~~sayang sgt dgn dua org cikgu ne..diorang banyak berjasa pada aku..hujung2 minggu kalau tak ada apa2..balik rumah diorang..tau tau jer la kan...aktiviti biasa..MAKAN!heh…

after E.N.A.M tahun~~~~

Image
selepas enam tahun...selepas mendapat diploma dan degree...selepas putus cinta 2 kali..selepas tukar kerja 3 kali....akhirnya angka 6 tercapai juga... :)...haaaaa...susah wei nak kurus..memacam bende aku buat..sedut lemak a.k.a liposuction jer aku tak buat (sbb xad duit, klu ad mungkin da buat kottt..hehe)..memacam bende ak buat, dah banyak duit ak habis...dan hasilya selepas 6 tahun adalah...seperti ini~~

STAGE 1

Image
dilahirkan dengan fizikal yang sederhana namun sempurna .. mcm mana aq boley gemok dan besar mcm giant??haaa....sbbnya aq suka makan..sume bende klu boley nak ditibainya..sampai ad satu masa tu..abah(encik armain b. johri) terpaksa tarik pinggan aq masa aq tngh makan...pastu cakap "hujan pun tau berenti...hehehe...

(Pic ni amek kat Genting..berat dlm 95kg -jadi ad satu permainan yg tak boleh nak main, sbb berat berlebihan!!huh..tensen jerk..huhu

disebabkan hobi aq yg suka mkn nie..maka badan aq pun memberi tindak balas yg sgt positif!ia mula menampakkan hasil dengan terbentuknya lemak lemak..di perut,peha dan lain lain bahagian. Masa sekolah aq mmg tak ada BF a.k.a pakwe..yerla..mana ada org nak..'giant' ne...tapi ad aq kesah?( aq tak kesah pon..sbb sibok sgt belajar..btol ne..tak tipu!!huhu...ustazah Mizan penah cakap, kalau org tak pandang kamu dgn kecantikan..biar org pandang kamu dgn kepandaian!!). so..masa zaman sekolah ak tak terfikir langsung nak kurus...semuanya b…
Image
SALAM...today cik jue upload pic dari laptop fazi(thanks Fazi..)..inilah cikjue dgn berat lebih kurang 94kg... :)

JULIANA ARIANTI BT ARMAIN...

Assalamualaikum Semua...hari ni Cik Jue a.k.a adel nak memulakan aktiviti memblog..malam tadi dah mentimba ilmu dengan echa..cemana nak bkk blog..maka hari ini..16.8.2011..lahirlah.cik jue blog..intipati blog ini akan berkisar mengenai seorang perempuan yang bernama JULIANA ARIANTI BT ARMAIN..yg dilahirkan dgn berat 3.2kg,kemudian apabila dia membesar..seiring dgn perkembangan semasa..tubuh badanya pun berkembang sekali, pencapaian terbaiknya adalah 101 kg..iaitu ketika hari raya tahun 2003..tak percaya ker??nanti cik jua a.k.a adel upload pic itu..alamak keje langsung tak jalan la..later k!!XOXO