Saturday, 25 April 2015

Salam....
Today Saya nak introduce New product dari Lipton... Serius mmg sedap... Lain dari produk 3 in 1 yang sudah sedia ada dipasaran... Honestly, i am not a 3 in 1 regular customer... reason? sebab i scared kandungan gula/creamer dalam sachet tu... 

...2 days ago.. i have been invited for Lipton Event... Kalau nak tau Daun Teh yang Terbaik mmg datang dari Sri Lanka.. So, untuk mendapatkan RASA, BAU dan AROMA yg terbaik...Team Lipton pun terbang ke Sri Lanka untuk mendapatkan Ramuan Terbaik untuk Teh Tarik Lipton ni... 


Friday, 24 April 2015

Lama tak update blog Ni.... Insyaallah nak start active semula... Tunggu~~~~ :)

Sunday, 29 January 2012

Monday, 19 December 2011

Koleksi Ubat Kurus yang Adel pernah cuba!!!

Salam....today ak nak cerita tentang koleksi ubat-ubat kurus yang adel pernah makan!hehe...seingat ak..rasanya adalah dalam 10 jenis ubat kurus yang ak pernah try (haa..amek..banyak tak banyak!!..)hahaha...ak akan cerita satu persatu..semua jenis ubat kurus ne..


1. Xenical


Xenical ni diperkenalkan oleh mama ak..dia yang start makan ubat nie..




Prescription ubat ne:

Xenical blocks some of the fat that you eat, keeping it from being absorbed by your body.
Xenical is used together with a reduced-calorie diet and weight maintenance to treat obesity in people with certain risk factors (such as diabetes, high blood pressure, and high cholesterol or triglycerides).
Xenical may also be used for purposes other than those listed in this medication guide
 



Modus Operandi

makan : dua biji sehari selepas makan
Harga : RM3.00 sebiji
Kesan : kitanya ... (paham2 eyh)hehe..akan berminyak..(minyak dari meals kita tadi)
Result : ak berjaya menurunkan sebanyak 10kg dalam tempoh dua bulan setengah...


tapi, bila tak mkn ubat ne.berat akn naik balik...tu yg tak best...tapi mama ak nyer idea kira bley pki gak...kitorang makan ubat ne..bila time nak g kenduri...sbb kat kenduri banyak mknn berminyak...hehehe...


2.Sendayu Tinggi


sebelum Malaysia dilanda dengan demam Dr. Rozmey, Sendayu Tinggi da start da dulu...mst dieters sume tau pasal Sendayu tinggi nyer product kan???ak ambik sendayu tinggi ni lebih kurang sebulan..tapi unfortunately..sekilo pun tak turun...


dia ada tiga botol, setiap botol ada 60 biji, dan setiap kali kene makan 2 biji dari setiap botol...dahla biji dia besar2...adoii nak tercekik bila makan...


Modus Operandi

makan : 2 biji dari setiap botol (ada 3 botol)
Harga : RM 60 sebotol (masa ak beli dulu, xtau la skrg da naik harga kot..)
Kesan : sendawa bau garlic..urkkk..xbest..
Result : ak xberjaya menurunkan walaupun 1 kg...(mungkin salah ak sendiri..tapi seyes,ak control mkn!)


3.Just Mate 5
yeahhhhh!!ak tak ketinggalan nak cuba, produk yg dikatakan ajaib ne....!!!!dapat jer duit PTPTN ak terus beli..(duit ptptn tu...), ak call kakak tu..kak zu nama dia...order 3 kotak sekali...kakak tu siap antar kat tasik shah alam...haaaa..





Modus Operandi
makan : 2 peket sehari
Harga : RM450 (3 kota), kalau beli sekotak RM200..
Kesan : sangat kerap pergi toilet..buang air...
Result : kali ni mmg ak tekad, ak tak mkn nasi...tapi ak hanya berjaya turunkan 4kg... dr. Rozmey!whhhhyyy????


lepas ak amek sume ubat2 kurus ne..ak jadi fade up!duit ak habis..tapi tak gak kurus2 (xcept xenical)..masa ak amalkan sume ubat2 kurus ne..ak buat gak exercise..jaga pemakanan..tapi result dia tak segempak dalam magazine and harian M tu...frust kan...tapi ini bukan penghujungnya...ada satu cara lagi aku belum cuba! ok..next time topics ak ak cerita details..apakah cara itu!! -XOXO-









Monday, 12 December 2011

How To sustain ur semangat untuk kekal berdiet...

Salam...hi sume..hari ni nak update lagi..this time..ak nak share..macam mana ak cuba disiplin kan diri untuk kekal berdiet..the fact is..mmg susah untuk kita kekalkan momentum diet..ak pun mengalami bende tu..tapi beberapa perkara yang ak lakukan untuk kekalkan momentum ak adalah macam kat bawah ni..so,mungkin boleh jadi panduan korang..heehe..rasa nak share pendapat pun boleh...

Simple jer kad ak..eheee...

  •  Tetapkan MATLAMAT..tulis atau buat carta (nampak leceh..tapi insyaallah berkesan :))

gambar kat sebelah ni..adalah jadual penurunan berat badan ak..(ni baru lagi tau..)


tarikh start berdiet : 11.07.2011 
Berat estimate : 77 kg (bila timbang rupanya da turun 2 kilo,sbb 77 kg tu 2 minggu sebelum tu)
 column yang sebelah kanan sekali tu adalah estimated figure...tapi yg tengah tu..column utk berat sebenar..yang kiri sekali..tarikh yang kita akan timbang berat..just estimate..maybe 3 hari sekali or 2 hari sekali..

so, setiap kali timbang..mst catat kat kad nie..kadang2 ad yang capai target..kadang2 takder..(kene accept yg body kita bukan machine..dia perlu masa utk berehat jugak, ..)


So, result dia adalah...


tarikh akhir : 28.08.2011 
Berat target : 60.5
Berat sebenar : 64.5
tempoh : 2 bulan
jumlah pengurangan : 12.5 kg


ak masih ada 8.5 kg lagi nak turunkan..ramai yang ckp berat ak dah ok...sbb ak tinggi..some more..tulang ak ne pun ley tahan ketumpatanya..huhu..however, ak still nak capai berat idaman ak..56kg...insyaallah bulan 2 ni ak bagitau resultnya..hehe...


2. letakkan gambar gambar anda yang comel tu kat tempat yang anda selalu lihat..contoh : peti Ais, or kat whiteboard kat office..so.,semangat nak makan tu (yerla..yang duduk dalam ofis tu conpem la salu lapar..nak nak sejukk je kene air cond..hehe) so..try letak pic2 sebagai pemangkin semangat....


ak akan post lagi tips-tips untuk kekalkan momentum berdiet later!!na...k..XOXO..
sebelah kiri ila..sebelah kanan kema, yang tengah tu??? lu pikir la baik baik..eheee~~~ pic ni  tahun 2009  rasanya...

ni kema tunang..baru jer lagi..bulan 10 hari tu..
ni adik aku convo..(lum masuk u pun ley convo tau..kelas kau!hahaha..bulan 11 hari tu...

Sunday, 11 December 2011

Alhamdulillah..A wonderful Wekeend!~~

SOTO Bagan DAtoh a.k.a BD
Menikmati!!ALHAMDULILLAH...




















AlhamDulillah~~ALLAH permudahkan perjalanan kami selama dua hari..ROute From SHaH ALaM-TelUK InTan-Bagan Datoh-SaBak BernAm - Seremban.. agak memenatkan but full with cheers and tears..what tears?joy tears..eheeee..yerla..bila jumpa kawan kawan lama..keluar la memori2 yang masam masam manis....btw..ak nak letak SOTO nie dulu~~perghh rasa dia mmg terbaekk!! DIET??ehe..mmg tak ada la..cuma ak still limitkan pengambilan carbs..Nasi and the gang, mee and the gang mmg tak mkn..cume makan SOTO(tak ada nasi, just kuah, taugeh ngan ayam &daging) ,sate (8 cucuk, 4 cucuk hari sabtu, 4 cucuk hari ahad), lauk kenduwi kawen (2 umah), jagung cup, Sup BAKSO (7 ketul), Kuih Sardine (3 ketul), Cucur Badak (2 ketul), Rempeyek (tak terkira).., Cendol lagi..haaa..punyerla melantak tak hengat cik adel nih!hehe..tapi yang best..pujian-pujian indah sebab dah berjaya kurus..ALHAMDULILLAH..usaha yang tidak sia sia..
SATE LEgeND....

Kat sini ak nak share satu dialog ne.....

Ustazah Mawati : Kamu dulu, besar,gelap lagi..tapi dah sekarang dah kurus..
Saya/aku/  : ehe..yeker ustazah..tu la ustazah..andai timbul perasaan riak pada pujian manusia..cemana yer ustazah..
Ustazah Mawati : manusia mmg macam tu..kalau orang berikan pujian cepat cepat baca doa ne..

"Allahumaj'alni syakura, waja'alni sabura, waja'alni fi'ainani saghira,waja'alni min 'ainani kabura"

lepas jer ustazah mawati baca doa tu..kami sama sama tafsirkan...

"Ya Allah ya tuhanku, jadikanlah aku orang yang bersyukur terhadap diriku, dan jadikanlah aku orang yang sabar terhadap diriku, dan jadikanlah pandangan mataku kecil  (pandangan terhadap diri sendiri) dan jadikanlah pandangan mataku tidak besar (pandangan terhadap diri sendiri)...

SUBHANALLAH...dahlah dapat makan bakso yang sedap kat umah ustazah mawati..dapat pulak ilmu..ALHAMDULILLAH~~selain daripada tu..aku respect dengan sahabat aku yang sorang ne..nama dia MASHAFRIZ JAMAL..dia baru balik mesir..dialog dia..

Ustazah : Mashafriz, sedap tak Kuewteow Goreng ustazah masak ne..ustazah pun tak tau la macam mana rasa dia..
MasH    : Alhamdulillah..sedap ustazah..

if kita ajak makan.. 
Saya/Aku : Mas, jom makan..
MasH : Bismillah..sila2..

behind the scene : sentiasa meletakkan yang Maha Esa sebelum memuji sesuatu atau memulakan sesuatu...

:-) ...seronok rasanya weken nie...cuma terkilan tak dapat jumpa cikgu shikin ngan cikgu halim...Insyaallah boleh datang lain kali...

To All readers, klu ad tulisan ak yang salah..boleh betulkan tau..no worry.. :-)...

Wedding Dalila Asra~~~wedding aisya tak sempat amek..sbb batt camera dah kong..sowie! :)









Publish Post

Thursday, 8 December 2011

Lunch BOX...a.k.a SALAD..

SALAM sume..sejak dua menjak ne.. (almost 6 months..start from puasa)..ak telah mengamalkan sesuatu yg extreme!!yang mana sgt2 mencabar keupayaan tekak dan perut ak...haha..sebelum nie...even tak mkn nasi...ak akan makan lauk2 untuk lunch...tetiba entah dari mana datang nyer semangat nak tukar makan Salad..actually..before this selalu gak mkn salad..tapi bkn hari hari la...sbb salad ni rege dia ley tahan mahal gak...heheee...

first month ak mengamalkan SALAD utk lunch ne....perut ak rasa ringan..bukan perut jer..tapi poket pun save upanya..sebab aku just spend dalam 25 hengget jer seminggu! best tak?? mesti korang nak tau..berat ak makin berkurang tak?hehe...yang tu dah tentu ada...perut ak da rasa macam flat (ditegaskan disini perkataan MACAM yang mana bermaksud 'masih ragu ragu'..hehe)....apa lagi eyhh..haaa..perlu diingatkan yang sayur sayuran ne sejuk..so..kene seimbangkan dengan makan halia or lada hitam..baru ngammmm~~~

contoh2 sayuran yang biasa aku gunakan adalah..SALAD (Lettuce, Coral, Butterhead), Carrot, Cucumber, Tomato (cherry or yg biasa)..- yg ne mmg wajib ada.
untuk penambah rasa aku letak kismis and kacang (almond or cashewnuts)...
last tabur dgn parmesan cheese...

ak letak protein gak dalam salad tu..(hirisan sausage/Crab Stick/Chicken meat/Egg)....

hari2 sebelum pegi keje..ak akan prepare my LUNCH BOX ne... :)...






oh terlupa..aku gak letak dressing tapi very little la..dressing yg aku guna ittalian salad dressing ngan extra virgin oil...baru kick..
ok..try k! -XOXO